APITERAPIA APLICATA IN DOMENIUL SPA

 

Daniela Dumitru- apiterapeut practicant, membru in Council of the Specialty Committee of Apitherapy of WFCMS (Medicina Traditionala Chineza).

♣ Perioada: 22, 23, 24 ianuarie 2024, si 19, 20, 21 februarie, program 9:00 – 16:00, cu pauza de masa 12:30 – 13:30.

Acest seminar se organizeaza la cerere cu minim 4 participanti. 
♣ Locația: 
https://www.facebook.com/events/2717927921679146/       https://www.facebook.com/events/1378871589506820?ref=newsfeed

Seminarul are loc la terti (centre spa, cabinete/saloane de masaj), in orice localitate, in functie de cerere. 

♣ Rezervarea seminarului, se face prin stabilirea tuturor detaliilor prin email: masajspa@yahoo.ro.

Cea mai veche dovadă arheologică asupra vânatului albinelor melifere (Apis mellifera) este un desen de pe o piatră din epoca mezolitică care a fost găsit în estul Spaniei și datează din perioada 6000 î. Hr. În acea perioadă, nu la mult timp după ultima Era glaciară care a avut loc la circa 9000 î. Hr., se presupune că în regiune a existat un climat optim. Informații despre terapiile de înfrumusețare cu miere (aplicate pe corp, păr, îmbăiere), există din vremea faraonilor, dar au fost găsite scrieri despre aceste practici în toate culturile, în casele regale, prințesele, reginele, fiind beneficiarele unor adevărate ritualuri cu miere. 

Seminar I

Va propun o incursiune in lumea dulce si armonioasa a produselor albinelor. Din cunoasterea acumulata in peste 15 ani de experienta practita si teoretica, am conceput cateva terapii unice, care pot fi introduse intr-un meniu spa si vor rasfata si trata orice client pretentios, si in aceeasi masura pe terapeutii care le ofera. Atunci cand aducem in viata noastra si in corpul nostru produse apicole, totul in jur intra in transformare, pentru ca natura, cere si cauta sa se conecteze, sa regleze, sa completeze, sa umple naturalul din noi.

De ce produse apicole in terapii?

* Pentru a ne conecta cu ceea ce inseamna armonia si armonica stupului, simtind astfel energia naturii ca intreg, fara a separa elementele care o compun.

* Pentru a permite ca samanta celor 432 Hz regasita in miere sa ne umple celulele si sa ne reconecteze cu toate elementele din care suntem construiti si sa fim constienti de cum vibram noi in noi si noi printre cei de langa noi.

* Pentru ca tot ceea ce se afla in stup se regaseste in toate structurile tuturor corpurilor omului, produsele apicole si albina, doar ne reamintesc esenta a ceea ce suntem si de unde venim.

* Pentru ca in aceste vremuri pe care omul le traverseaza, o curatire trupeasca poate fi oricui necesara si poate fi efectuata intr-un mod placut, utilizand produse delicioase naturale.

* Cand este administrata impreuna cu alte remedii, mierea actioneaza ca un caraus pentru acestea catre tinta lor si totodata le amplifica actiunile. In Medicina Traditionala Chineza este asociata Elementului Pamant, acela care le hraneste si le echilibreaza pe toate celelalte. Ayurveda considera mierea drept nutrient Rasayana, care hraneste in profunzime toate tesuturile, revigoreaza, prelungeste viata, pastreaza frumusetea si tineretea.”

Seminarul va fi impartit astfel:

* O parte teoretica, care va fi in prima parte a fiecarei zile, insotita de degustarea deliciilor stupului, astfel incat sa intram cu totul in vibratia din lumea albinelor. Vom manca impreuna miere de mai multe tipuri, polen crud, pastura, propolis, fagure, capaceala, laptisor de matca.

* O parte practica, in care participantii se vor rasfata reciproc cu terapiile apicole prezentate, astfel fiecare participant va fi pe rand terapeut si beneficiar.

Ce vom invata:

* Ce inseamna apiterapia, cine poate practica terapii cu produse apicole, ce sunt produsele de stup, cine poate beneficia de apiterapie, notiuni importante despre fiecare produs apicol utilizat.

* Vom invata sa preparam corect ca mici “tamaduitori apicoli” leacurile de stup folosite in terapii.

* Notiuni de baza de apiterapie ayurvedica, explicatiile elementelor in sistemul ayurvedic din fiecare produs apicol din stup. Exista o corespondenta a starilor dosha, elementelor acestora in produsele de stup, iar terapiile apicole pot fi efectuate conform tipologiilor ayurvedice, regland anumite stari.

Ziua 1

*  MASAJ API-AROMATERAPEUTIC – API-AROMATHERAPEUTIC MASSAGE

– Tehnica de masaj intuitiv, cu un ulei neutru in care se incorporeaza miere si uleiuri esentiale. Fiecare centru spa/terapeut isi poate creea uleiul personalizat pentru acest tip de masaj, astfel incat sa poarte amprenta miresmelor care sa aminteasca oaspetelui de locatia unde l-a primit.

Vom folosi combinatii precum: ulei+miere+uleiuri esentiale. Vom lucra cu diferite combinatii surprinzatoare, in functie de tipologia participantilor la seminar.

La seminar vom lucra cu minunatele produse ayurvedice din gama Lakshmi. https://centrulshakti.ro/product/masajul-aromaterapeutic-lakshmi/

Ziua 2

 * MASAJ FEMEI INSARCINATE – HONEY BEE OSMOSE MASSAGE

– Tehnica de masaj specifica perioadei de sarcina, efectuat cu ulei de argan, impreuna cu miere (proportia ulei:miere – o lingurita miere la 250 ml ulei). Poate fi folosit si alt ulei care sa raspunda transformarilor corpului in aceasta perioada (avocado).

– Masajul prenatal este adaptat pe nevoile specifice si speciale ale femeii insarcinate: reducerea tensiunii musculare, imbunatatirea circulatiei si a mobilitatii si nu in ultimul rand relaxarea; combate insomnia; reduce umflarea membrelor; imbunatateste circulatia sanguina; reducerea durerilor de spate, gat si picioare; echilibreaza tensiunea arteriala; combate depresia; are efect detoxifiant; previne spasmele; ajuta la reducerea straturilor adipoase; relaxeaza muschii;

Ziua 3

* MASAJUL DE DRENAJ LIMFATIC CU MIERE – LYMPHATIC DRAINAGE MASSAGE WITH HONEY

– Tehnica masajului de drenaj limfatic manual, in care se utilizeaza miere in loc de alt produs.

– Albinele vin la stup cu o cantitate de nectar in gusa. In intunericul dinauntru, fiecare strop de nectar este prelucrat in comun, trecand de la o albina la alta, in procesul numit trofolaxie, cand pierde o parte din apa, se incarca cu enzime, lactobacilli, bifidobacili, putin polen, proteine si se transforma incet in miere. Fiecare picatura de miere poarta mesajul chimic si vibrational al comunitatii stupului.

– Drenajul limfatic manual reprezinta acel tip de masaj prin intermediul caruia se asigura drenarea lichidelor excedentare de la nivel celular, mentinand, in acelasi timp, echilibrul hidric al spatiilor intersititiale si evacuarea deseurilor provenind din metabolismul celular.

– Pe scurt, acest masaj este o curatare in profunzime a pielii, prin enzimele din compozitia mierii,  mierea este recunoscuta pentru beneficiile ei de detoxifiere, anticelulitice si hranire cu toti nutrientii de care are nevoie pielea. Masajul este recomandat atat pentru beneficiile estetice, cat mai ales pentru efectele de curatare profunda, edemele existente la nivelul anumitor parti ale corpului, cat si pentru “tratarea medicala” a anumitor probleme ale pielii.

– Mentiune: dupa acest masaj este nevoie de dus. Pot fi crescute beneficiile, daca este urmat de o imbaiere in apa cu sare, miere, plante medicinale, uleiuri esentiale. Se poate servi o potiune magica drenanta din gama Lakshmi, impreuna cu miere, pentru intesificarea proceselor de eliminare a reziduurilor, dupa masaj.

 

Seminar II

Va propun o incursiune in lumea dulce si armonioasa a produselor albinelor. Din cunoasterea acumulata in peste 15 ani de experienta practita si teoretica, am conceput cateva terapii unice, care pot fi introduse intr-un meniu spa si vor rasfata si trata orice client pretentios, dar si pe terapeutii care le ofera.

Seminarul va fi impartit astfel:

* O parte teoretica, care va fi in prima parte a fiecarei zile, insotita si de degustarea deliciilor stupului, astfel incat sa intram cu totul in vibratia din lumea albinelor.

* O parte practica, in care participantii se vor rasfata reciproc cu terapiile apicole prezentate, fiecare participant va fi pe rand terapeut si beneficiar.

Ce vom invata:

* Ce inseamna apiterapia, cine poate practica terapii cu produse apicole, ce sunt produsele de stup, cine poate beneficia de apiterapie, notiuni importante despre fiecare produs apicol utilizat.

* Vom invata sa preparam corect ca mici “tamaduitori apicoli” leacurile de stup folosite in terapii.

* Notiuni de baza de apiterapie ayurvedica, explicatiile elementelor in sistemul ayurvedic din fiecare produs apicol din stup. Exista o corespondenta a starilor dosha, elementelor acestora in produsele de stup, iar terapiile apicole pot fi efectuate conform tipologiilor ayurvedice, regland anumite stari.

Ziua 1

* EXFOLIERI CORPORALE CU MIERE SI PRODUSE DIN NATURA – BODY SCRUBS WITH HONEY AND NATURAL PRODUCTS

Exfolierea este procesul natural de reinoire a pielii prin care aceasta se debaraseaza de celulele moarte, pentru a le lasa sa iasa la suprafata pe cele tinere si sanatoase care se ascund sub ele.

Odata cu trecerea timpului, procesul natural de exfoliere- regenerare celulara, se diminueaza, iar intre 30-60 de ani, la anumite persoane poate disparea 100%.

Exista si o serie de factori externi care incetinesc regenerarea celulara: temperatura ridicata, aerul uscat, poluarea, precum si diversi factori care tin de regimul de viata al fiecarui om.

– Exfolierile corporale pot fi de diverse tipuri, in functie de scop si beneficii: relaxante, drenante, anticelulitice etc.

– Fiecare tip de exfoliere are produse diferite (miere impreuna cu plante fin maruntite, seminte, pulberi, sare).

– Pentru a evita un posibil proces de agresiune asupra pielii, vom utiliza produse pe baza de miere si vom invata sa le preparam impreuna in functie de tipologiile pielii.

– Mentiune: exfolierea poate fi efectuata in mod energic in aprox. 20’, timp de 10’ poate fi lasat produsul pe corp si impachetat in folie, apoi 10’ dusul)

* IMPACHETARI CORPORALE CU MIERE – BODY WRAPS WITH HONEY

– Mastile corporale pot avea numeroase actiuni, beneficii: nutritive, mineralizante/remineralizante (este importanta pentru client explicarea acestor termeni), detoxifiante, anticelulitice, relaxante, senzoriale, energizante, tonice.

– Pot fi recomandate cu o frecventa de 2-3ori/saptamana.

– Fiecare tip de masca corporala are produse diferite: miere impreuna cu plante fin maruntite, argile, faina de orez, faina de susan, sare.

– Mentiune: impachetarile detoxifiante, anticelulitice, pot fi efectuate la cald in termocuverta.

Vom incorpora in produsele de exfoliere impachetare si uleiuri esentiale, mierea este un puternic transportor de informatie, astfel beneficiile uleiurilor vor ajunge mai rapid acolo unde este nevoie. La seminar vom lucra cu minunatele produse ayurvedice din gama Lakshmi. https://centrulshakti.ro/product/masajul-aromaterapeutic-lakshmi/

Ziua 2

* CATAPLASME CU MIERE, ARGILE, PULBERI SI PLANTE – CATAPLASM WITH HONEY, CLAY, POWDER AND PLANTS

– Cataplasmele sunt adevarate leacuri ale naturii, la indemnana oricui. Sunt tehnici care se pot efectua individual, sau in combinatie cu masajul terapeutic, tehnici faciale, ritualuri apiterapeutice.

– Cataplasmele pot fi aplicate local, doar pe un segment afectat, de exemplu o articulatie sau mai multe, zona lombara, zona coloanei vertebrale, zona cervicala, zona toracelui, zona abdominala.

– Produsele apicole utilizate pot fi incorporate in panza de bumbac/tifon, sau amestecate cu ceara de albine topita si aplicate local cu usoara incalzire. Pot fi aplicate pe frunze de plante uscate presate sau prospete.

Iata cateva retete pe care le vom experimenta in ziua de seminar.

– Cataplasma antialgica: ceara de albine, miere, plante macinate fin (salcie, tataneasa, turmeric, mac, urzica, lavanda, menta, valeriana, scortisoara, rozmarin, ghimbir, cuisoare, tei). Sugestie: se face un mix din cat mai multe dintre aceste plante, macinate fin si se pastreaza intr-un recipient inchis, iar in momentul programarii se incorporeaza in miere si ceara, conform indicatiilor din seminarul practic. Uleiurile esentiale potenteaza afectul antialgic.

Mentiune: recomand cataplasmele cu capaceala (produs de stup care contine ceara, miere, bucati de fagure, propolis, fragmente din corpul albinelor), in care pot fi incorporate si alte plante, uleiuri, seruri naturale, astfel nu mai este necesara ceara si modalitatea de incalzire a acesteia.

– Dupa timpul de actiune (20-25 minute pe o zona, pot fi aplicate mai multe in acelasi timp), se spala zona cu prosop umed cald. Se poate efectua un masaj apiterapeutic la final, astfel oapetele va avea parte de un tratament de recuperare complex.

– In timpul in care actioneaza cataplasma, se pot face masaje scurte pentru scalp, membrele inferioare, reflexoterapie, drenaj colon-abdominal.

Sugestie timp: 30’ pentru o zona (procedura de aplicare a cataplasmei + curatarea cu prosopul umed cald).

* MASAJ APITERAPEUTIC SEGMENTAR – APITHERAPEUTIC SEGMENTAL MASSAGE

– Tehnica de masaj cu manevre specifice, utilizand la inceput miere, apoi miere dinamizata in apa; masajul este concentrat pe o zona cu probleme (spate, membre inferioare, abdomen). In functie de simptome poate fi utilizat veninul de albine din creme sau geluri terapeutice. Crema APIREVEN (marca romaneasca a Institutului Apicol Roman) poate fi utilizata cu incredere la masaj, poate fi aplicata in strat subtire pe zonele cu probleme, se maseaza pana la absorbtie, apoi cu o alta crema/ulei se continua masajul. Acest masaj poate urma o cataplasma, astfel incat poate rezulta un ritual apiterapeutic de 70-80 minute.

 

Ziua 3

 * RITUAL CORPORAL

– Ritualul cuprinde pasii de baza existenti la alte ritualuri corporale, diferenta o fac produsele utilizate.

– Pasii sunt: exfolierea corporala, la care produsul va fi lasata pe corp si cu scop de masca, un ritual facial si un masaj; se poate alege direct o masca, fara exfoliere; poate fi adaugata si o imbaiere.

Produsele pentru exfoliere-masca contin: miere cristalizata impreuna cu pulberi fine de plante si seminte (mac, susan, chia), sare. Combinatiile sunt alese in functie de nevoile fiecarui beneficiar, astfel iata cateva retete de baza:

– exfoliant-masca cu scop detoxifiant, antiedematos, contine miere impreuna cu sarea, ceai verde, spirulina, urzica, argila verde, zeolit si altele;

– exfoliant-masca relaxanta pentru piele sensibila contine miere impreuna cu musetel, lavanda, trandafir, iasomie, caprifoi, argila alba, argila roz;

– exfoliant-masca cu scop regenerator, cicatrizant contine miere impreuna cu polen crud, propolis, faina de orez, argila gri, marocan rhassoul;

– exfoliant-masca cu scop antiinflamator, antialgic contine miere impreuna cu turmeric, tataneasa, arnica, argila rosie/;

– exfoliant-masca cu scop anticelulitic, antiedematos contine miere impreuna cu scortisoara, cuisoare, ienibahar, nucsoara, argila verde.

– Masajul este intuitiv in functie de nevoile fiecarui oaspete (terapeutic, relaxant, anticelulitic, drenant, tonifiant); Se foloseste ulei impreuna cu miere si diverse arome.

* RITUAL APITERAPEUTIC FACIAL – APITHERAPEUTIC FACIAL HONEY RITUAL

– Ritualul poate fi efectuat simplu, ca sedinta individuala de catre terapeuti sau cosmeticiene, sau poate fi oferit impreuna cu un masaj, sau alta terapie.

– Pasii sunt: curatarea tenului prin demachiere si lotiune tonica, exfoliere cu miere cristalizata, masca cu miere, polen crud, laptisor de matca, argile, pulberi; masajul facial este efectuat in functie de nevoi – poate fi masaj de drenaj limfatic, tonifiant, antiaging, masaj de relaxare, presopunctura faciala.

– Mentiune: exista multe produse romanesti cu extracte apicole, astfel ca pot fi utilizate la curatarea tenului.

 

 

 


CURS DE TEHNICI DE MASAJ FACIAL

Acest seminar, va fi organizat in colaborare cu Centrul Biofocus si alte locatii. Puteti urmari programul pe site. Multumesc! 

Seminarul se adresează terapeuților din centrele spa și de relaxare, kinetoterapeuților, cosmeticienelor și tuturor celor ce doresc să învețe pentru a dărui mai departe terapiile prin atingere. În cele doua zile de curs se vor preda cinci tehnici de masaj facial.

INIȚIERE IN TERAPII AYURVEDICE

Seminarul are loc la terti (centre spa, cabinete/saloane de masaj), in orice localitate, in functie de cerere. Ma puteti contacta pentru detalii. Multumesc!

Seminar de iniţiere in conceptele ayurvedice: ce este Ayurveda şi ce înseamnă terapiile ayurvedice? Ce înseamnă masajele ayurvedice şi ce înseamnă produsele ayurvedice?

curs de compress herbal thai massage

Seminarul are loc la terti (centre spa, cabinete/saloane de masaj), in orice localitate, in functie de cerere. Ma puteti contacta pentru detalii. Multumesc!

Cursul cuprinde: noțiuni de fitoterapie: importanța plantelor în echilibrarea meridianelor energetice; noțiuni de aromaterapie; noțiuni de presopunctura. Atelier de creație: vom învăța cum să creăm singuri instrumentele de lucru săculeții cu ierburi.

Curs de Masaj Prenatal

Acest seminar, va fi organizat in colaborare cu Centrul Biofocus si alte locatii. Puteti urmari programul pe site. Multumesc! 

Femeia însărcinată are mare nevoie de terapii corporale în timpul celor 9 luni de sarcină. Pentru ca femeia însărcinată să ajungă să ceară cu încredere serviciile unui terapeut, va dori să se convingă că acesta este bine pregătit înainte să se lase pe mâinile lui. Masajul nu este dificil, ci doar datorită abordării diferite a beneficiarei, este utilă și importantă deprinderea temeinică a tehnicii înainte de-a avea o femeie însarcinată terapii. Toate mișcările sunt lente, delicate, adaptate la starea fizică și mentală a femeii gravide la acel moment. 

CURS DE Deep Tissue Massage

Acest seminar, va fi organizat in colaborare cu Centrul Biofocus si alte locatii. Puteti urmari programul pe site. Multumesc! 

Deep Tissue Massage este un masaj care se efectuează pe straturile profunde ale ţesutului muscular, în lungul dar și contra fibrelor musculare, a tendoanelor și fasciilor, este eficient în eliminarea toxinelor din organism dar și în decontracturarea musculaturii încordate. În cabinetele de terapii din întreaga lume este considerat alternativa medicală la alte tehnici de masaj care nu dau rezultatele așteptate tot timpul. 

CURS DE Masaj Sportiv

Acest seminar, va fi organizat in colaborare cu Centrul Biofocus si alte locatii. Puteti urmari programul pe site. Multumesc! 

Masajul Sportiv include manevre multiple din masajul suedez, dar și din alte tehnici aplicate în mod intuitiv. Obiectivul terapeutic principal este îmbunătățirea performanțelor sportive. Masajul include o serie de manipulări și stretching ca manevre de bază ce contribuie la perfectionarea fizică a sportivului, eliminarea anumitor dureri si a oboselii fizice și mentale. Masajul sportiv se poate adresa  oamenilor perfect sănătoși (sportivi de performantă sau sportivi amatori), dar și oamenilor cu anumite probleme medicale.

CURS DE MASAJ cu Roci Vulcanice

Acest seminar, va fi organizat in colaborare cu Centrul Biofocus si alte locatii. Puteti urmari programul pe site. Multumesc! 

Masajul cu roci vulcanice este o terapie veche cu origini în India. Cele mai vechi terapii atestate în imagini arată cum beneficiarii călcau în diverse moduri pe rocile vulcanice încălzite în apele termale, la indicațiile unui tămăduitor/vraci; s-a constatat că aceasta formă de terapie cu roci vulcanice este ceea ce se face azi ca reflexoterapie manuală la care s-a adăugat utilizarea rocilor încălzite pentru o mai bună drenare a toxinelor și activare a punctelor reflexe.

CURS DE MASAJ BALINEZ CU BEȚE DE BAMBUS

Acest seminar, va fi organizat in colaborare cu Centrul Biofocus si alte locatii. Puteti urmari programul pe site. Multumesc! 

În cultura asiatică bambusul ocupă un rol important în viața de zi cu zi. În fiecare casă care păstrează tradiția referitoare la importanța bambusului în menținerea sănătății, există arbuști de bambus în colțurile camerelor, băi, terase, iar sub fiecare pat din casă se pun bețe de bambus pentru absorbția umidității din încăpere.

CURS DE LOMI LOMI KAHUNA MASSAGE

Acest seminar, va fi organizat in colaborare cu Centrul Biofocus si alte locatii. Puteti urmari programul pe site. Multumesc! 

Prin terapia “mâinilor iubitoare”, terapeutul kahuna urmarește ca prin fiecare atingere să realizeze conectarea și/sau reconectarea între corp – inimă – spirit. Conexiunea nu poate fi decât afectivă, prin empatie, terapeutul transmițând permanent principiile Huna și urmărind cu pași limpezi traseul principiului: “Fii în prezent, ca să te poți transforma!”. Terapia are la bază un principiu extrem de simplu și natural “ho’oponopono” care înseamnă “ a îndrepta lucrurile, corectând erorile”.

Pin It on Pinterest

Share This